52020márc

A koronavírusok családjába jelen ismereteink szerint 7 olyan vírus törzs tartozik, amely képes emberben légúti megbetegedést kiváltani. Ilyen a 2003 ban járványt okozó SARS-CoV, a 2014 es MERS-CoV és a mostani (2019.12.12-én azonosított) COVID-19 (SARS-CoV-2) is.

Halálozási ráták

  • MERS-CoV: 30%
  • SARS-CoV: 10%
  • COVID-19: 1-3%
  • Influenza család: 0,1%

Bár a COVID-19 halálozási rátája magasabb, mint az influenzáé, szerencsére a fertőzőképessége alacsonyabb. Az egész világon 2019.02.25-ig összesen közel 81 ezer COVID-19 megbetegedésről lehet tudni, a halálozások száma 2760.

Egészséges szervezet esetén a fertőzés az influenzához hasonló, általában enyhe lefolyású megbetegedést okoz, mely pár nap alatt szövődmény-mentesen meggyógyul. Súlyos tünetekhez, illetve halálhoz leggyakrabban a – jellemzően a veszélyeztetett csoportba tartozók, gyengébb immunrendszerűek esetében – szövődményként kialakuló tüdőgyulladás vezet.

A COVID-19, a többi légúti fertőzéshez hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, ami alatt elsősorban a tüsszentés útján levegőbe kerülő nyálrészecskéket kell érteni, de ritkán előfordulhat nyálcseppel szennyezett felületről történő fertőződés is. Legfontosabb tünetei: láz (38C felett), köhögés, nehézlégzés.

Megelőzés:

  • Szoros kontaktus kerülése. Kerüljük a túlzsúfolt helyeket!

Aki lázas beteg és köhög, maradjon otthon amíg meg nem gyógyul! Kerülje a tömegközlekedést, illetve a háziorvoshoz sem feltétlenül javasolt bemennie, hiszen itt is tovább fertőzhet/fertőződhet.

Ne menjünk köhögő/tüsszögő emberhez 1m-nél közelebb!

Kerüljük a kézfogást! (Jelen tudásunk szerint a COVID-19 már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőzhet.)

  • Rendszeres kézmosás, a közösen használt felületek/tárgyak rendszeres fertőtlenítése.

Szappanos kézmosás, vagy alkohol bázisú törlőkendő használata már elégséges a vírusok elpusztítására/eltávolítására.

Mossunk kezet, minden étkezés előtt, tüsszentés után, közös használati tárgyak érintése után.

Ne érintsünk kezünkkel a szánkat/szemünket/orrunkat, hiszen, ha fertőzött felületet érintettünk onnan fertőzés ily módon átvihető.

  •  „Tüsszentési etikett”, „légzéshigiene” betartása

Tüsszentsünk zsebkendőbe, ugyanis ez a módszer alkalmas a fertőzött nyálrészecskék jelentős részének felfogásában. Ha nincs nálunk zsebkendő, akkor tüsszentsünk a könyökhajlatba.

Ha légúti tüneteink van, akkor a környezet védelme érdekében viseljünk szájmaszkot, hiszen a kilégzett levegő is tartalmazhat kis mennyiségű nyálrészecskéket.

  • A közös légterek rendszeres szellőztetésével megszabadulhatunk az esetlegesen fertőzött, lebegő nyálrészecskéktől.

Fenti óvintézkedések betartása az influenza ellen is véd!

A fertőzött területek aktuális listája a www.nnk.gov.hu oldalon érhető el.